Mistä tiedän, mikä koira sopii minulle?

post thumb
Rotutietoa
kirjoittanut Heta/ 09 Sep 2022

Mistä tiedän, mikä koira sopii minulle?

Ennen koiran hankkimista jokaisen on tärkeää miettiä, mikä koira sopii minulle. Mikäli asiaa ei harkitse tarkkaan, voi koirasta pahimmassa tapauksessa joutua luopumaan vaikkapa allergioiden, ajan puutteen tai muiden syiden vuoksi. Ensin kannattaa tutustua erilaisiin koirarotuihin ja siihen mitä ne vaativat. Kaikki koirarodut eivät esimerkiksi sovellu kovinkaan hyvin kerrostaloon tai niille, jotka ovat pitkiä päiviä töissä poissa kotoa jättäen koiran yksin.

Mikä koira sopii minulle, riippuu monesta asiasta

Sopivaa koirarotua miettiessä kannattaa tutustua etenkin siihen millainen luonne rodulla on, sopiiko se omaan asuinympäristöön – kuten pieneen kerrostaloasuntoon. Mitä tyypillisiä sairauksia rodulla on, sekä kuinka paljon rotu vaatii liikuntaa ja aktiviteetteja. On myös otettava huomioon kodin muut mahdolliset eläimet ja se, että koiran on tultava toimeen muidenkin eläinten kanssa.

Paras koirarotu löytyy myös kiinnittämällä huomiota rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen eli siihen, mitä koirarotu on historian aikana jalostettu tekemään. Se näkyy yhä sen jokapäiväisessä käyttäytymisessä, vaikka koulutuksella voidaankin jonkin verran vaimentaa tai vahvistaa käyttäytymistä. Paimenkoira esimerkiksi saattaa geeniensä ohjaamana ryntäillä vaikkapa autojen tai lapsien perään ja perinteiset vahtikoirat voivat ilmoittaa kaukanakin olevista vieraista haukunnalla, joka voi häiritä naapureitakin.

Aktiivisuudella on väliä

Osa koiraroduista on toisia aktiivisempia. Etenkin työkoirarodut vaativat paljon aktiviteetteja tai ne alkavat keksiä niitä itse esimerkiksi laittamalla kodin huonekalut tai sisustuksen uuteen uskoon. Patoutunut aktiviteettien puute voi näkyä myös häiriökäyttäytymisenä. On siis tärkeää miettiä kuinka paljon aikaa ja aktiviteetteja voi antaa koiralleen sekä olisiko itselle paras valinta esimerkiksi seura-, harrastus- vai käyttökoira.