Mikä on paras koirarotu?

post thumb
Rotutietoa
kirjoittanut Heta/ 18 Jun 2022

Mikä on paras koirarotu?

Koiran omistajan tarpeet ja kiinnostuksen aiheet määrittelevät sen, mikä on paras koirarotu. Yksiselitteisesti parasta koirarotua ei siis ole olemassa. Tässä muutamia kysymyksiä pohdintaan. Kiinnostaako sinua liikkuminen ulkona säässä kuin säässä? Pidätkö pienistä vai isoista koirista? Minkälainen on perheesi, lapsiperheen koiralta vaaditaan eri ominaisuuksia kuin pihavahdilta? Kiinnostavatko koiranäyttelyt, haluaisitko harrastaa koirasi kanssa tottelevaisuuskoulutusta? Millainen on koirakokemuksesi? Aloittelijalle ja konkarille sopivat ominaisuuksiltaan erilaiset koirat. Kuinka paljon sinulla on aikaa koiran hoitoon, pitkäkarvaisen koiran turkki vaatii enemmän huoltamista?

Mikä olisi paras koirarotu minulle?

Omaa koirarotua miettiessä apuna voi käyttää esimerkiksi Kennelliiton suosituimpien koirarotujen listaa, netissä on myös tätä varten tehtyjä testejä. Suomen suosituin koirarotu on labradorinnoutaja, joka on lapsirakas ja helposti koulutettavissa, näin myös neljännellä sijalla oleva kultainennoutaja. Toista sijaa pitävä lempeä suomenlapinkoira on hurmannut monet ja pienikokoisena se sopii erilaisiin perheisiin. Harrastuskoirana suosittu saksanpaimenkoira vaatii kouluttamista ja rotu on erinomainen vahtikoira. Kestosuosikki pitkäkarvainen collie on lempeä ja älykäs koira, joka sopii aktiiviselle liikkujalle.

Myös pienten koirien ystäville löytyy paljon rotuja, näistä aktiivisimpia ovat kääpiösnautseri ja jackrussellinterrieri, jotka eivät ole helpoimpia koulutettavia vilkkautensa vuoksi. Shetlanninlammaskoira, cockerspanieli, tiibetinspanieli, havannankoira ja Coton de Tulear viihtyvät myös kaupungissa, iloisina seurakoirina ne nauttivat omistajansa läsnäolosta. Vahvan metsästysvietin omaavat rodut, kuten jämtlanninpystykorva, karjalankarhukoira ja suomenajokoira sopivat parhaiten maaseudulle. Bordercollie on älykkäin koirarotu, vilkas rotu on nopea oppimaan ja helppo kouluttaa.

Käytä aikaa rotuun tutustumiseen

Tutustu eri koirarotuihin ja kasvattajiin, sekä varaa aikaa, jotta löydät itsellesi sopivan rodun. Itseä ihastuttava kaunis palveluskoirarotu saattaa vahtia ja haukkua, kun rapussa liikkuu joku tai riistaviettinen koira jahdata perheen kissoja. Kysele tutuilta koiranomistajilta, millainen heidän koiransa on. Koira saattaa elää jopa 15 vuotta, joten mieti oletko valmis sitoutumaan niin pitkäksi ajaksi ja vastaamaan koirasta aiheutuneista kuluista. Kannattaa muistaa, että vastuu koirasta tulee aina olla aikuisella.