Lyhytkarvainen havanna koira

post thumb
Rotutietoa
kirjoittanut Heta/ 03 Oct 2020

Lyhytkarvainen havanna koira

Havanna koira tunnetaan erityisesti sen pitkästä, kauniista ja silkkisestä turkista. Tähän asiaan saattaa kuitenkin joskus tulla poikkeus, jolloin havannankoira kasvattajat saavatkin lyhytkarvaisia havannankoiria. Tämä koirien ominaisuus johtuu peittyvästi periytyvästä geenistä, joka on koiran molemmilla vanhemmilla. Eli jotta saataisiin lyhytkarvaisia havannalaisia, tulee sekä isä- että äitikoiralla olla periytyvä geeni. Rodun määrityksessä lyhytkarvaisuus kuitenkin kuvataan virheeksi, mistä johtuen lyhytkarvaiset havannalaiset eivät sovellu koiranäyttelyihin.

Havanna koira on lyhytkarvaisena aivan yhtä seurallinen ja leikkisä kuin pitkäkarvaiset sisaruksetkin. Siitä syystä sen kanssa voi harrastaa muita lajeja, kuten agilityä. Koira nauttii siitä, että se saa opetella uusia temppuja yhdessä omistajansa kanssa.

Lyhytkarvaisuuden haasteet

Luonnollisesti havannankoirilla on pitkä turkki, josta saattaisi kuvitella irtoavan karvaa tavallista enemmän. Sekä pitkä- että lyhytkarvaisen bichon havanais rodun omistajat ovat kuitenkin kertoneet, että lyhytkarvaisista koirista irtoaa enemmän karvaa kotona kuin pitkäkarvaisista. Tässäkin on toki eroja eri koirien välillä.

Lyhytkarvainen havanna koira kelpaa koirien jalostukseen samaan tapaan kuin pitkäkarvainenkin. Sitä ei kuitenkaan suositella yhdistettäväksi toisen lyhytkarvaisen kanssa, sillä rodulle on ominaista sen pitkäkarvaisuus. Haasteena saattaa olla myös se, että vaikka koira on ulkonäöltään aivan yhtä kaunis kuin sen pitkäkarvainen sisarus, ei sitä rodun puolesta tunnisteta puhdasrotuiseksi.

Koiran parhaat ominaisuudet

Havannankoiralla on lukuisia ihastuttavia ominaisuuksia, joiden vuoksi ne ovat vieneet omistajiensa sydämet. Nämä ominaisuudet löydät sekä pitkäkarvaiselta että lyhytkarvaiselta koiralta.
• Koira on seurallinen ja viettää mielellään aikaa omistajan kanssa.
• Haluaa opetella uusia temppuja ja näyttää niitä omistajalleen.
• Tottelee omistajan käskyjä ja muistaa ne.

Mistä löytää lyhytkarvainen havanna koira?

Oletko sinäkin rakastunut tähän ihanaan koirarotuun ja haluaisit hankkia sen omaan kotiisi? Lyhytkarvaisia havannakoiran kasvattajia on olemassa hieman vähemmän kuin pitkäkarvaisten. Voit löytää havannankoira kasvattajat kuitenkin helposti, kun vain etsit kasvattajien joukosta niitä, joilla on koiria, jotka omaavat lyhytkarvaisten geenit.

Havannankoira kasvattajat tietävät usein kantaako koira lyhytkarvaisuuden geeniä vai ei. Tämä on tärkeä tieto, sillä vain kaksi samaa geeniä kantavaa koiraa voivat saada lyhytkarvaisia pentuja. Nämä lyhytkarvaiset söpöläiset osaavat sulattaa kaikkien sydämet. Vaikka koiralla ei olekaan yhtä pitkiä karvoja kuin sisarillaan, ovat sen häntäkarvat kuitenkin näyttävät ja luonne aivan ihana.