Etsinnässä kiltti koirarotu

post thumb
Rotutietoa
kirjoittanut Heta/ 13 Apr 2022

Etsinnässä kiltti koirarotu

Itselle ja omaan elämäntilanteeseen sopivan koiran hankkimisessa kannattaa varata kunnolla aikaa tiedon etsimiseen sekä harkintaan. Koiraa ei voi ostaa hetken mielijohteesta, sillä siitä tulee osa perhettä vuosiksi. Monella on toiveissa kiltti koirarotu. Jokainen koira on yksilö ja kouluttaminen vaikuttaa olennaisesti siihen, kuinka kiltisti koira käyttäytyy. On kuitenkin joitakin rotuja, joita suositellaan muita useammin erityisesti kilteiksi perhekoiriksi.

Kiltti koirarotu ja tärkeät ominaisuudet

Perhekoirien klassikko ja varsin yleisesti kilttinä suositeltu rotu on kultainennoutaja. Se on kärsivällinen, ystävällinen ja rakastava eikä hermostu pienistä tai turhista asioista. Se ei myöskään hauku herkästi, mikä on monessa elämäntilanteessa plussaa. Kakkossuosikkina mainitaan usein isokokoinen newfoundlandinkoira, jota kutsutaan kiltteytensä ansiosta jopa jättimäiseksi pehmonalleksi. Tämä läheisyydenkipeä rotu tulee yleensä myös hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

Kiltteyden lisäksi melko helppohoitoinen koira on esimerkiksi bassetti, joka ei ole erityisen aktiivinen rotu. Se viihtyy myös omissa oloissaan eikä vaadi kovin paljon leikittämistä. Kiltti, mutta sitä vastoin aktiivisempi vaihtoehto on labradorinnoutaja, joka on syystä Suomen suosituin koirarotu. Paitsi kilttejä, labbikset ovat myös huomionhakuisia ja leikkisiä.

Valitse koirasi huolella

Koiraa hankkiessa kasvattajan tarjoamat tiedot sekä rodusta että juuri kyseisen koiran persoonasta ovat kultaakin kalliimpia. Hyvä kasvattaja antaa tavata pentuettaan useamman kerran, kunhan pennut ovat ikänsä puolesta siihen valmiita. Hän vastaa mielellään kysymyksiin eikä tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan. Tutustumalla selviää, millainen koiran luonne pintaa syvemmältä on.