Cotton-koira

Havannankoiran sukulaisrotu cotton-koira, eli Coton de tuléar on pieni seurakoira. Koirarodun erityisenä tavaramerkkinä on sen pitkä, valkoinen ja pehmeä sekä erittäin runsas turkki. Rotu muistuttaakin melko paljon hyvin samannäköistä havannankoiraa. Tämä lapsirakas, seurallinen ja iloinen koirarotu sopii loistavasti myös lapsiperheeseen koko perheen seurakoiraksi. Aluskarvan puuttumisen vuoksi rotu ei myöskään välttämättä aiheuta suuria oireita allergikoille, joten se voi sopia monia muita rotuja paremmin allergikon koiraksi.

Coton de tuléar

Millainen on cotton-koira?

Pieni cotton-koiranpentu on mitä söpöin ilmestys, mutta koira ei ole paljon sen isompi aikuisenakaan. Koirarodun paino aikuisena on noin 3,5–9 kg ja korkeus uroksella noin 25–32 cm ja nartulla noin 22–28 cm. Cotton-koirat ovat myös aina valkoisia tai valkoisia mustin laikuin. Pennuilla ja nuorilla koirilla saattaa kuitenkin esiintyä tummempia alueita, jotka haalistuvat tai katoavat koiran aikuistuessa.

Cottonit ovat seurallisia, iloisia ja niillä on halu viihdyttää ihmistä. Tämän vuoksi niitä kutsutaan usein koiramaailman klovneiksi. Ne ovat myös valppaita, sopeutuvia ja sopivat loistavasti lapsiperheisiin. Koirarotu sopii niin seurakoiraksi kotiin kuin myös harrastuskaveriksi. Coton de tuléarin kanssa voi harrastaa esimerkiksi agilityä tai tokoa, mutta lisäksi monia muitakin lajeja.

Cotton-koiranpentu Suomesta

Cotton-koira kannattaa aina ostaa vain luotettavalta kasvattajalta. Suomessa nimittäin on yksi kasvattaja, joka on erehdyttänyt Kennelliittoa pentuja rekisteröidessään ja tämän vuoksi rodussa on ilmennyt epäselviä sukutauluja jopa 700:lla koiralla. Luotettavalta kasvattajalta ostettu pentu kasvaa yleensä terveeksi ja pitkäikäiseksi. Cottonin tavallisimpiin ongelmiin kuuluvat kuitenkin löysät polvet ja rotu voi kärsiä hyperoksaluriasta, joka on kuolemaan johtava perinnöllinen aineenvaihduntasairaus.

Vaikka cotton-koira on pentuna helposti koulutettava, se tarvitsee silti johdonmukaisen ja selkeän kasvatuksen siinä missä isommat lajitoverinsakin. On myös hyvä ottaa huomioon, että Joiltakin lajin koirilta löytyy jonkin verran saalisviettiä, joten koiran irti päästäessä alueen on oltava koiraturvallinen.

Mitä Cotton-koiran hoitaminen vaatii?

Cotton on varsin helppo rotu, sillä eläinlääkärikäyntejä ei sen elämän aikana usein kerry paljon. Sillä voi tietenkin silti olla joitain terveysongelmia muiden rotujen tapaan, mutta on yleisesti melko terve rotu. Rodusta löytyy kuitenkin muiden rotujen tavoin yksilöitä, joilla voi olla enemmän terveysongelmia. Onkin järkevää ennakoida suuret eläinlääkärikulut mitä tahansa rotua harkitessa. Säästäminen kannatta, mutta myös esimerkiksi Comeon voi tuoda onnekkaimmille ylimääräisiä tuloja.

Koiran turkki vaatii myös säännöllistä hoitoa. Aikuinen koira pestään sekä kuivataan noin 1-2 viikon välein riippuen sen turkin laadusta. Rotu on siis varsin helppohoitoinen, joka on yksi syys sen suosion takana. Suomen suosituimmat koirat -lista vuodelta 2020 esimerkiksi listasi rodun 26.sijalle kun taas esimerkiksi havannankoira oli sijalla 13.

Cotton-koira vaatii aikaa ja seuraa

Coton de tuléar on erittäin seurallinen koirarotu, joten se ei välttämättä sovi niille, jotka ovat kerrallaan pitkiä aikoja pois kotoa. Lisäksi aikaa kuluu tietenkin turkin hoitoon. Lyhytkarvaiset koirarodut voivat siis olla parempi vaihtoehto niille, jotka haluavat turkiltaan helppohoitoisen rodun. Cotton-koiran pentuturkin vaihtuessa aikuisen turkkiin pesukertoja saattaa nimittäin kertyä useampi viikossa.

Cotton-koira sopii silti monille. Se viihtyy hyvin niin maalla kuin kaupungissakin ja niin seurakoirana kuin harrastuskoiranakin. Se sopii myös niin yhden hengen talouteen, pariskunnilla, lapsiperheille kuin iäkkäillekin. Se voi myös sopia allergikoille, vaikkakaan täysin allergiaa aiheuttamatonta koiraa ei ole olemassakaan.

Cotton-koira on siis loistava vaihtoehto monille. Sillä on kuitenkin paljon samoja piirteitä kuin muillakin bichoneilla ja sukulaisroduilla, joten kannattaa tutustua myös muihin sukulaisrotuihin koirarotua harkitessaan. Bichon-rotuja pidetään yleisesti älykkäinä ilopillereinä sekä erinomaisina ensikoirina. Nekin vaativat silti tietenkin muiden rotujen tavoin perehtymistä rotuun ennen pennun hankkimista sekä johdonmukaisen koulutuksen ja kasvatuksen.